Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

CANCELLED – Study Day “Christelijke hoop in tijden van crisis” (in Dutch)

October 21, 2023

€55
Please note that this studyday has been cancelled

(As the study day will take place in Dutch, the below text is in Dutch.)

Wat is Bijbelse hoop en wat kunnen we daaruit leren voor ons christelijk leven en handelen vandaag de dag? En wat kunnen we vanuit het perspectief van de christelijke hoop zeggen over bijvoorbeeld de sociale en ecologische crises van onze tijd? Deze vragen staan centraal tijdens onze studiedag over hoop, op zaterdag 21 oktober. U bent van harte welkom.

Programma

09:30 – 10:00 Inloop en koffie

10:00 – 10:15  Welkom

10:15 – 10:45  Het belang van christelijke hoop in tijden van crisis (Steven van den Heuvel)

10:45 – 11:30 De bijbel over hoop in, door en voorbij crisis en oordeel (Koert van Bekkum)

11:30 – 12:30 Interactie

12:30 – 13:30  Lunch

13:30 – 14:15 Vernieuwende praktijken van hoop in samenleving en onderneming (Sabine Denis)

14:15 – 15:00 Tafels van hoop

15:00               Afsluiting

De bijbel over hoop in, door en voorbij crisis en oordeel (Koert van Bekkum)

Veel hedendaagse reflectie op hoop in tijden van crisis verwijst naar de Tenach en het Oude en Nieuwe Testament als belangrijke bron van hoop, ook voor vandaag. De belofte aan de aartsvader Abram, Israëls uittocht uit Egypte en de opstanding van Jezus Christus maken van de Bijbel een boek van hoop. In het vroege christendom werd de hoop zelfs een deugd. Is hier een medicijn tegen wanhoop en gelatenheid te vinden?
De lezing gaat in op de eigen aard van de Bijbelse hoop aan de hand van het Bijbelse woordgebruik rond hoop in de Psalmen, het boek Job en Klaagliederen, de rol van verhalen en profetieën en door te kijken naar God zelf als de ultieme bron van hoop voor Israël en de schepping. De schrijvers van het Nieuwe Testament gebruikten de uitleg van deze geschriften in de Tweede Tempelperiode in het presenteren van de Messias Jezus als de vervulling ervan. Ter afsluiting behandelt de lezing hoe de Bijbelse manieren van spreken over hoop de blik op de werkelijkheid scherpen en in welke mate ze aansluiten bij andere manieren om de toekomst hoopvol tegemoet te treden.

Vernieuwende praktijken van hoop in samenleving en onderneming (Sabine Denis)

Onze wereld verandert snel. Dagelijks, worden we geconfronteerd met complexe en dringende uitdagingen, ook in de bedrijfswereld. Dat heeft een impact op iedereen, jong en ouder. Men is angstig, boos of verdrietig. Joanna Macy (Active Hope, 2012) benadrukt het belang van stil te staan bij dit verdriet en het een plaats te geven in onze samenleving. Alvorens weer op pad te gaan. Maar dat pad blijft vaak beperkt tot technologische innovatie.  Verandering ligt dieper, bij de kern van het mens-zijn in een levend eco-systeem en bredere cosmos. Van Ego naar Eco noemt Otto Scharmer dat (Theory U: leading from the future as it emerges, 2007). Aan de hand van een aantal inspirerende en vernieuwende praktijken, wordt een dieper inzicht gegeven in de nieuwe dynamiek van hoop in de samenleving in het algemeen en ondernemingen in het bijzonder.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 29 september via deze link: aanmelden voor studiedag over hoop

Details

Date:
October 21, 2023
Cost:
€55
Event Category:

Venue

Leuven Center of Christian Studies, Evangelische Theologische Faculteit Leuven
Sint-Jansbergsesteenweg 97
Leuven, 3001 Belgium
View Venue Website